O metoda de fundamentare a antonimelor si a antonimiei

Antonimele sunt acele cuvinte ce au sensuri si forma diferite si sunt utilizate atat pentru a infrumuseta o fraza (sau o propozitie), cat si pentru a utiliza un vocabular bogat, iar popozitiile astfel formate vor deveni cursive si vor avea un inteles clar pentru vorbitori.

Ceea ce trebuie explicat insa, sunt relatiile lingvistice ce se stabilesc intre antonime si alte categorii de cuvinte. Aceste relatii ne ajuta sa intelegem mai bine functiile antonimelor, astfel incat folosirea acestora va deveni mai usoara si mai placuta.

Relatiile stabilite intre sinonime si antonime pot fi grupate in patru mari categorii

Desi mai putin studiate, aceste relatii sunt destul de usor de inteles daca avem o capacitate de analiza si sinteza ceva mai dezvoltata si pot fi grupate in mai multe categorii, dupa cum urmeaza:

  1. Daca un cuvant este antonimul unui alt cuvant, atunci aceste devine antonim cu toate cuvintele sinonime acelui cuvant.

2. Daca un cuvant este antonimul unui alt cuvant, atunci el este sinonim cu toate cuvintele antonime ale acelui cuvant.

3. Daca un cuvant este sinonimul unui anumit cuvant, atunci el devine sinonim cu toate cuvintele sinonime ale acelui cuvant.

4. Daca un cuvant este sinonimul unui anumit cuvant, atunci el este antonim cu toate cuvintele antonime ale acelui cuvant.

In vederea celor ce urmeaza, definim doua noi concepte lingvistice aferente unui anumit cuvant „C”.  Familia de cuvinte sinonime „SC” este generata de cuvantul „C” si „B”, iar familia de cuvinte antonime „AC” este generata de cuvantul „C”.

Astfel, setul celor patru propozitii poate fi redus si concentrat sub forma a numai doua propozitii.

  1.  Sinonimul unui cuvant sinonim este tot un cuvant sinonim, iar sinonimul unui cuvant antonim este tot un cuvant antonim, deoarece sinonimia pastreaza familia cuvantului.

2. Al doilea enunt valabil este antonimul unui cuvant sinonim este un cuvant antonim, iar antonimul unui cuvant antonim este un cuvant sinonim, deoarece antonimia va schimba familia cuvantului.

Cum este alcatuit un dictionar de antonime

In practica curenta exista numeroase dictionare de antonime, atat in format online cat si in formatul clasic, pe hartie.

Acestea sunt alcatuite in functie de mai multe criterii, pe care vom cauta sa le expunem pe scurt. Astfel, cuvintele sau frazele considerate a fi in relatii de antonimie au un caracter neologic si pot proveni atat din limbajele stiintifice, cat si din limbajul standard, folosit in domenii de varf.

Neologismele trebuie sa respecte si in acest caz una dintre conditiile de baza ale antonimiei: sa provina din aceeasi varianta scrisa (sau vorbita) a limbii si sa respecte criteriul cronologic.

Argumentele folosite pentru a stabili statutul de „sinonime neologice” pot fi grupate astfel:

  • Gradul in care acestea apartin nivelului cult al limbii romane;
  • Sa provina din limbile clasice, ce au stat la baza formarii limbii romane (latina savanta), la care se pot adauga limba greaca si limbile moderne de civilizatie si cultura;
  • Sa contina creatii mixte sau interne a unui element neologic de provenienta savanta, sau a unui morfem derivativ neologic;
  • Sa existe un anumit model matematic, semantic sau morfematic ce este aplicat cuvintelor sinonime.